“Wat is een passend icoontje om weerstand bij verandering weer te geven?” “Welke werkvorm zou goed zijn als ik maar een uur de tijd heb?” “Wat is een leuke illustratie om een inhoudelijk onderwerp mee samen te vatten?” Deze – en legio andere – vragen heb ik het afgelopen jaar aan AI gesteld.
Verrassend en inspirerend
De antwoorden die ik krijg op mijn vragen zijn vaak verassend en bijna altijd krijg ik inspiratie om de dingen net even wat anders aan te pakken dan ik normaal zou doen.
Een voorbeeld is de totstandkoming van een brainstormsessie die ik moest leiden. Om met een groep managers bouwstenen te formuleren voor een praatplaat wilde ik eens ‘out-of-the-box’ denken. Niet de gebruikelijke kleine groepjes die later aan elkaar terugkoppelen, maar iets vernieuwends. Ik ging voor raad naar ChatGPT. Daar kwam de suggestie voor een Gallery Walk uit.
Bij een gallery walk hang je je ideeën op de muur, de deelnemers lopen hier langs en geven hun feedback en input door dit op een post-it te schrijven en bij de andere ideeën te plakken. Een – ook voor mij – verfrissende aanpak, met een geslaagde uitkomst!
Creatieve impuls
AI komt met antwoorden die een combinatie zijn van wereldwijd vergaarde informatie uit miljoenen bronnen. Alsof de hele wereld een beetje met je meedenkt. Vaak kan een fragment van een antwoord voor mij al voldoende zijn om los te komen en de rest zelf in te vullen. Bij een goedgevulde praatplaat bijvoorbeeld, is het voor mij soms ook zoeken naar wat te tekenen. ChatGPT kan deze (nog) niet voor mij maken, maar me wel op weg helpen met ideeën waar ik zelf niet op zou komen. Dit geeft me weer een boost om een praatplaat op te gaan bouwen en geïnspireerd verder te werken.
AI is dus niet alleen een technologische oplossing; het is voor mij een bron van creatieve impulsen die me helpt om mijn eigen denken verder te brengen.