Copics bouwstenenaanpak

Copics bouwstenenaanpak

Een van Copics standaard werkwijzen is de bouwstenenaanpak. Deze methode zorgt voor een gestructureerd en gedragen verhaal.

De bouwstenenaanpak bestaat uit drie stappen:

  1. Bouwstenen boven tafel krijgen
  2. Samenhangend verhaal maken
  3. Uitwerking, terugkoppeling en oplevering.

Ik neem de stappen hieronder met je door.

Bouwstenen boven tafel krijgen

De eerste stap is om de belangrijkste componenten van een verhaal boven tafel te krijgen. Soms is er al een (concept-)verhaal opgeschreven in bijvoorbeeld een memo of een visiestuk. Maar het komt vaker voor dat er nog niks op papier staat. In beide gevallen zijn er diverse werkvormen mogelijk om de bouwstenenen helder te krijgen.

Samenhangend verhaal maken

Als alle onderdelen van een verhaal bij elkaar verzameld zijn, heb je nog steeds geen samenhangend geheel. Samenhang ontstaat door gesprekken. Beelden worden gedeeld, verschillende interpretaties komen aan de oppervlakte, dubbelingen worden verwijderd. De bouwstenen worden vastgepakt, beschreven, van plek gewisseld, geschrapt, aangevuld en uiteindelijk ligt er een rudimentair, gedragen verhaal op tafel: in feite is dit de praatplaat van het verhaal!

Uitwerking, terugkoppeling en oplevering

Daarna is het een kwestie van uitwerken, terugkoppelen, aanpassen, etc. Totdat er een plaat ligt waar iedereen zich in herkent en die iedereen kan gebruiken om aan anderen het verhaal op een prettige en heldere manier te vertellen.

Deze aanpak is leuk en dynamisch en zorgt voor een goede dialoog. Bovendien geeft het de basis van een top-praatplaat.