Founders Journey

“The Netherlands is currently lagging behind in total deep tech investment compared to other European startups ecosystems. Although the Netherlands ranks highly in global scientific research, more efforts need to be made to accelerate innovation, knowledge transfer from university, knowledge institutions to spin-offs or startups.” (bron: www.techleap.nl)

Dit was de aanleiding van Techleap (een onafhankelijke publiek-private samenwerking) om een visual te laten maken van het ecosysteem van de deeptech in Nederland.

Interactieve sessies

Samen met de Schetswinkel hebben we eerst een  interactieve sessie gehad in Den Haag, waar we verkend hebben wat precies de vraag is en hoe een visual zou kunnen helpen bij dit vraagstuk. Daarnaast zijn we creatief aan de slag gegaan en hebben we gezocht naar passende metaforen om het ecosysteem te kunnen duiden.

Vervolgen zijn we in kleiner comité gaan schetsen. Dit waren online sessies, waarbij de tekening op een tablet werd opgebouwd en steeds verder is gefinetuned.

Nadat de schets helemaal akkoord was en er intern bij Techleap ook feedback is opgehaald, zijn we de tekening mooi gaan uitwerken.

De tekening is (met opzet) ontzettend druk en vol geworden. Het doel hiervan was om aan te geven hoe onoverzichtelijk het ecosysteem van de deeptech daadwerkelijk is. Om de visual toch begrijpbaar te maken, hebben we er een heldere animatie van laten maken door Eva Ontwerp!

Check de animatie:

De visual wordt door Techleap gebruikt bij allerlei gelegenheden. Om er goed een verhaal bij te kunnen vertellen en de verschillende dimensies van de plaat te kunnen toelichten, hebben we naast de animatie ook nog diverse uitsnedes van de tekening gemaakt. Deze worden gebruikt in presentaties. Swipe hieronder om de tekening per “laag” te bekijken:

En hieronder kun je swipen om diverse fasen apart te kunnen bekijken. Achtereenvolgens zie je de fasen: research, applicatie, customer discovery en customer validation.